Paardencoaching

Toen ik afgelopen april de proeverij paardencoaching bij Lisa Ettema en Joyce Sijbring volgde, wist ik het gelijk. Dit wil ik een keer met mijn vriend en mijn bonusdochter doen.

Afgelopen vakantie was het dan zover; met ons drieën gingen we naar Senchi toe, waar Joyce ons prachtig begeleidde naar evenwicht.

Hoe dat in zijn werk ging? Nou, lees hieronder wat Joyce erover schreef:
Als samengesteld gezin komen er weer andere uitdagingen op je pad. En dat werd duidelijk in deze sessie met het paard.

In de bak zoeken ze naar hun eigen plek. Tinky loopt om ze heen en blijft een aantal keren bij Irene staan. Merel vindt dit duidelijk niet leuk en zegt: ”Ik wil op Irene haar plek staan, dan komt Tinky bij mij.”

Irene negeert Merel even en blijft in haar eigen bubbel. Vader Freddy staat een eindje verderop en aanschouwt het spel.

Merel loopt naar Irene haar plek, staat naast haar. En ja, Tinky komt eerst even kort bij Merel, dan loopt ze door naar Irene. Dit was weer niet helemaal het idee van Merel en ze zoekt door naar haar eigen plek. Freddy observeert en heeft alle rust.

Als ze allemaal in een driehoek staan kijkt Merel naar haar vader. Ze krijgt vochtige oogjes en zegt; “Papa is meer dan een papa voor mij, hij is mijn grote vriend.”

Tinky begint te schrapen met haar hoeven. Het is onrustig in de bak.

Er word langzaam maar zeker dat er bij zowel Irene als bij Merel angst is.
Dan realiseert Merel dat ze kind is, en mag zijn.

Tinky loopt in de driehoek heen en weer en lijkt iedereen met elkaar te verbinden. Ze beginnen met elkaar te praten. Tinky is heel lang bij Freddy en knuffelt intens met hem. Hij krijgt een verzachting in zijn blik. Irene voelt in die verzachting verbinding.

 

Al pratende wordt de driehoek steeds kleiner en wordt er samen steeds meer met Tinky geknuffeld. Er ontstaat rust, harmonie en balans.

Tinky wordt een beetje ondeugend en er ontstaat speels contact. Ze spelen kiekeboe waarbij ze ontdekken dat ieder zijn eigen plek heeft, soms even ruimte en alleen tijd nodig heeft en er daarna wel weer is.

Zo verdwijnt de angst om elkaar kwijt te raken. Freddy is de rustige verbindende schakel waarin Irene het voortouw neemt in het aangeven. Praten over de angst geeft verbinding. Zo staan ze daar een tijd met elkaar in de tijdloosheid.

Vader kijkt nog even trots naar alles, geniet. Het is goed…

Het was een goede bodem voor een fijne vakantie. Vakantie waarbij een ieder stevig stond en Merel af en toe even weer mocht zoeken en spelen als kind.

Joyce, ik had het niet beter kunnen verwoorden. Zelf werk ik ook met opstellingen, maar dit is toch wel heel wat anders. Dank je wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *